שימוש עסקי ברכב: מדריך ניכוי מס

רבים הם העסקים אשר זקוקים לרכב כדי לתפקד, בין אם לצורכי הפצה, ביקורים אצל לקוחות או פעילות ייעודית אחרת. הוצאות הרכב עבור עסקים אלו יכולות להגיע לסכומים גבוהים, ונשאלת השאלה כיצד ניתן להקל עליהן מבחינת חישוב המס. מהן ההוצאות המוכרות המותרות בניכוי לצורכי מס הכנסה? ומהן ההוצאות שאינן מוכרות? בנושא חשוב זה יש חשיבות רבה להבנת החוקים והתקנות הרלוונטיים כדי לא לשלם יתר על המידה. במאמר זה נפרט את כל המידע החשוב שצריך להכיר ולדעת.

הוצאות רכב בעסק – הוצאה מוכרת ומע"מ תשומות

רכב עבור עסק הוא לעתים קרובות הכרח ולא רק נוחות. העלויות שהוא כולל יכולות להיות גבוהות, ולא משנה אם מדובר ברכב להובלת סחורות, ברכב לצורך ביצוע עבודות שירות או ברכב לשימוש העובדים. האם ניתן לקזז הוצאות אלו מול הכנסות העסק לצורכי מס? ומה בדיוק נחשב להוצאה מותרת בניכוי?

הגדרת הוצאה מוכרת

רשות המסים מגדירה הוצאה מוכרת כהוצאה שהעסק הוציא כדי לייצר לעצמו הכנסה. הוצאות אלו מותרות בניכוי כנגד הכנסות העסק לצורכי חישוב מס ההכנסה, והן רלוונטיות הן לחברות בע"מ והן לעוסקים מורשים. הוצאה מוכרת יכולה להיות שכר עבודה, חומרי גלם, דמי שכירות וכו'.

מע"מ תשומות

נושא חשוב נוסף הוא מע"מ תשומות – המע"מ ששולם על ידי בעל עסק בגין רכישה של מוצרים או של שירותים לעסק. עוסקים מורשים רשאים לנכות את מע"מ התשומות ששילמו מהמע"מ שהם חייבים לשלם בחשבוניות ספקים.

הוצאות רכב חיוניות לעסק

במקרים רבים רכב הוא הכרח לתפעול השוטף של עסק. למשל, עסק המפיץ סחורות או מבצע עבודות שירות במקומות שונים זקוק לרכבי חברה לשם כך. כמו כן, עובדים ונציגי מכירות עשויים להזדקק לרכבים לביצוע תפקידם השוטף. בנסיבות אלו עלויות הרכב מוכרות כהוצאה בעסק.

הוצאות רכב מוכרות ומותרות בניכוי

כפי שציינו, כלי רכב עשויים לשמש את העסק בדרכים שונות, ולפי אופי השימוש בהם וכן לפי מאפייני הרכב ניתן לדעת האם הוצאות בגינם ייחשבו כהוצאה מוכרת לצורך חישוב מס הכנסה, והאם ניתן יהיה לקזז את מע"מ התשומות.

רכבים כבדים מעל 3.5 טונות

כאשר מדובר ברכב שמשקלו עולה על 3.5 טונות ומטרת השימוש בו היא לייצר הכנסות לעסק, כל ההוצאות הנלוות נחשבות מוכרות לצורכי מס. זאת אומרת שניתן יהיה לקזז הן את עלות הרכישה המקורית והן את ההוצאות השוטפות להפעלתו וגם את הוצאות הפחת שלו. יתרה מכך, אם רכב כזה מוצמד לשימושו של עובד, אין צורך להוסיף לשכרו את רכיב ה"שווי שימוש" לצורכי חישוב מס. שווי שימוש הוא תוספת תיאורטית שמיועדת לשקף את ההטבה הכספית שיש לעובד מהיותו יכול להחזיק ברכב הצמוד, והיא מחושבת על פי כללים שקבעו רשויות המס. הסכום הזה מצטרף להכנסתו החייבת לפני חישוב המס, אך אינו משולם לו בפועל. לדוגמה, לעובד עם משכורת של 10,000 ₪ ושיעור מס של 20%, אם שווי השימוש ברכב הוא 4,000 ₪, הוא ישלם מס כאילו הכנסתו היא 14,000 ₪.

רכב עד 3.5 טונות

בניגוד לרכבים הכבדים, במקרה של רכב פרטי שמשקלו אינו עולה על 3.5 טון, אין הכרה אוטומטית בכל ההוצאות כמוכרות. לא ניתן לקזז את מע"מ התשומות על רכישתו, וגם בהוצאות השוטפות לתפעולו, רק 25% מהן מוכרות אם השימוש בו הוא בעיקר לנסיעות פרטיות.

ומה לגבי הוצאות על תיקונים וטיפולים שוטפים?

כל ההוצאות השוטפות הנדרשות לצורך תפעול והחזקה שוטפים של הרכב – כן יוכרו כהוצאות מוכרות. מדובר על עלויות כמו תשלומים עבור דלק, טיפולים ותיקונים, ביטוח, אגרות שנתיות (טסט) וכיוצא באלה. אפילו החלפה של מצבר עד הבית או החלפה דחופה של צמיגים במוסך ייחשבו להוצאה מוכרת. חשוב לציין שרשויות המס מכירות בהוצאות אלה כמוכרות רק אם הוכח כי לרכב יש יעוד תפקודי בהפעלת העסק, וששימושו הוא בעיקרו למטרות עסקיות ולא פרטיות. כלומר, לא ניתן יהיה לנכות הוצאות רכב פרטי שאינו קשור לעסק. לכן על בעלי העסקים לנהל רישום מסודר של השימושים השונים ברכב.

איך מבצעים הוצאה מוכרת על תיקונים?

על מנת לממש את הזכאות להחזר הוצאות רכב בעסק, יש לנקוט במספר צעדים פשוטים אך חשובים. ראשית, כשמבוצעת הוצאה כמו החלפת מצבר ברכב יש להקפיד לקבל קבלה רשמית מהגורם המקצועי שביצע את העבודה ובה פירוט מלא של העלויות. אם למשל קיבלתם שירות החלפת מצבר עד הבית בפתח תקווה, שמרו את הקבלה – קבלות אלה צריכות להיות שמורות ומאוחסנות על ידי בעל העסק.

בשלב הגשת הדו"ח השנתי למס הכנסה, מוגש דיווח מפורט ומתועד על כלל ההכנסות וההוצאות של העסק באותה שנה. זהו השלב שבו מוצגות קבלות ההוצאות השונות, כולל אלה הקשורות לרכב, ועל בסיסן מוגשת הדרישה להחזר הוצאות מס. מומלץ להיעזר לשם כך באדם מקצועי בעל ניסיון רלוונטי בהכנת דוחות מס – בין אם מדובר בשירות חיצוני או בגורם פנימי בחברה. מומחיות זו חשובה כדי להבטיח שלא תפספסו בטעות שום הוצאה מוכרת, וגם שהעסק יממש את מלוא הזכאות המגיעה לו לפי חוק.

לסיכום

ניכוי הוצאות רכב לצורכי מס הכנסה ומע"מ הוא נושא מורכב שחשוב להכיר היטב. ככלל, ברכבים כבדים מעל 3.5 טון אשר משמשים לצורכי עסק בלבד, ניתן לנכות במלואן את עלויות הרכישה, התפעול והפחת. לעומת זאת, ברכבים פרטיים קטנים יותר החוקים מגבילים את היקף ההוצאות המוכרות. יש לשים לב גם להבחנה בין מע"מ תשומות בר-ניכוי לבין הוצאה מוכרת לצורכי מס הכנסה. בכל מקרה, יש חשיבות לניהול תקין ותיעוד מלא של השימושים והעלויות הקשורים לרכב העסקי כדי לממש באופן מיטבי את הטבות המס השונות.

נסו אותנו!

תזכורות על משימות, וידוא שהמשימה בוצעה ותיקתוק משימות – הכירו את משרד אונליין,  מיקור חוץ אנושי לניהול משימות!

נגישות
זמינה לכל שאלה :)